Under S ledning….

För den som försökt följa Hedemora kommuns utveckling under den senaste mandatperioden är det intressant att se hur den styrande politiska majoriteten nu i valannonser framställer sig själva. Listan över framsteg är diger och ska vittna om handlingskraft och att våga fatta beslut. En mer handlingskraftig och framgångsrik politisk ledning är knappast att finna –  om man får säga det själv.

Från det största majoritetspartiet hör vi; ” Vi Socialdemokrater vill fortsätta att utveckla hela Hedemora kommun till en kommun där vi alla kan känna framtidstro” .

Det vill vi väl alla?! Men det gäller att också kunna leverera!

Socialdemokraterna hur under lång tid haft ett dominerande inflytande över Hedemoras utveckling och de senaste två mandatperioderna ett avgörande inflytande, därtill innehavare av kommunalrådsposten.

När man nu säger:

  •  ”En kommun som är bra för barnfamiljer,…bra att bli gammal i..att vara bosatt i och yrkessam i regionen” kan man ju undra varför under S ledning  befolkningstappet fortsatt, de unga i stor utsträckning lämnar kommunen med en åldrande befolkning som följd?
  •  ”En kommun som är bra för såväl stora som små företag” kan man ju undra varför under S ledning Hedemora i näringslivets kommunranking harvar i bottenträsket och endast c:a 20% av kommunens företagare anser näringslivsklimatet vara bra?
  • En kommun som verkar för solidaritet, jämställdhet och framtidstro” kan man ju undra varför under S ledning löneskillnaderna inom kommunförvaltningen består men däremot politikerna berikar sig själva genom osmakligt höga lönepåslag?
  • ”..utveckla hela Hedemora kommun” kan man ju undra varför under S ledning två landsbygdsskolor stängts, kommunbygderådets resurser skurits ned, merparten av motioner kring landsbygden avvisats?

Det finns också anledning att fundera över varför under S ledning:

  • I enkät efter enkät och ranking efter ranking Hedemora hamnar i bottenskiktet, för att nämna några:
    • Framtidsfrågan
    • Ungdomskommunrankingen
    • Svenskt kvalitetsindex
  • Revisorerna 2012 föreslog att KS inte skulle beviljas ansvarsfrihet. Att ryggdunkargänget inte följde revisorernas utlåtande gör inte saken bättre.
  • Bussfiaskot, såväl skolflytten från Långshytten som nu senast Dalatrafiks revolution där kommunledningen uppenbarligen inte heller här haft koll på konsekvenserna.
  • Ständigt återkommande besparingar inom skola och omsorg till följd av oförmåga att upprätta förankrade och realistiska budgetar.
  •  Mer kan läggas till listan…….men vi stannar för tillfället här.

Vi har också, efter synnerligen lång väntan, fått veta att kommunledningen under S ledning inte anser sig behöva upprätta en STRATEGI för hur utveckla och föra Hedemora mot framtiden och inte heller sätta långsiktiga strategiska mål.

Valannonser må måla en förskönad bild av tillståndet i kommunen och ge löften om en ljusnande framtid men det är genom handling och ledarskap förändringar skapas. Ett ledarskap som vågar lyfta blicken, sätta och förankra en framtidsstrategi, upprätta och samordna handlingsplaner med fokus på att komma tillrätta med kommunens övergripande problem – befolkningsutvecklingen.

Sedan hösten 2011 sitter Socialdemokraterna, Centerpartiet, Folkpartiet och Vänsterpartiet som styrande majoritet i Hedemora kommun. Samarbetet var för att skapa en stark majoritet, för att våga fatta beslut och skapa en långsiktig ekonomisk stabil grund.” 

En stark politisk majoritet i kommunen är bra, men endast under förutsättning att den används rätt och tar tag i ödesfrågorna. En stark majoritet som sitter fast i smörjgropen är däremot hämmande för en kommuns utveckling.

Du har säkert en egen uppfattning om hur stabil grund Hedemora står på efter den senaste mandatperioden.

Jag menar att Hedemoras framtid ligger i ett nytt politiskt ledarskap. Ett ledarskap som vågar ta ansvar och som lägger fokus på samordnade insatser för att vända utvecklingen.

Den 14 september avgör Du vilket politiskt ledarskap Hedemora ska ha de kommande fyra åren!

Per

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *