2014-05-23, Tele2 och Telenor planerar mobilmast i Hummelbo!

I dag kan vi i tidningen läsa att Tele2 och Telenor har beslutat att via sitt samägda bolag Net4Mobility bygga ut 4G näten i Dalarna med bland annat en mast i Hummelbo, Hedemora.

För oss boende i Stjärnsundstrakten torde masten i Hummelbo vara välkommen speciellt med tanke på hur oförmöget TeliaSonera visat sig vara att få masten i Stjärnsund i drift trots att fundament och teknikbod nu funnits på plats sedan mitten av augusti 2013, d.v.s. i nio (9) månader. Det lär dröja …….

Per Bengtsson

3 reaktion på “2014-05-23, Tele2 och Telenor planerar mobilmast i Hummelbo!

 1. Nej Per, TeliaSonera är säkert inte ”oförmögna” att få sin site driftsatt. Man är precis lika bakbunden av elleveransen som vilken byggherre som helst, oavsett om det rör sig om en privatperson eller ett företag. Om inte elnätsägaren kan få fram anslutningen (och de prioriterar inte precis mastplatser i skogen, var så säker) kan inte en byggherre göra så mycket än att gnälla, och det är jag övertygad om att operatören i detta sammanhang gör. Redan 2003 ville TeliaSonera bygga i området, men då var det kommunen som satte P för alla sådana planer. Må vara att N4M vill bygga en basstation i Hummelsbo, men det skall fortfarande till ett bygglov, tillstånd från remissinstanser, avtalsförhandlingar och elleverans, innan byggnation kan påbörja. Innan dess skall nog TeliaSonera ha fått sin mast på plats. Jag ser inte att du varit i kontakt med operatören sedan i februari för att få senaste status, så att säga att man är ”oförmögen” är att ta i.

  • Ja tyvärr satte politikerna P för utbyggnad och de motiverade sin ståndpunkt med att ”Stjärnsundsborna inte vill ha en mobilmast”. Tittar man på resultatet av vår namninsamling för en mast och mot-insamlingen (360 för / 135 emot) och därtill undertecknarnas koppling till Stjärnsundsbygden torde det inte vara någon tvekan vad ”Stjärnsundborna vill”. När det stod klart att TeliaSonera skulle etablera en mast i området var det således många som gladdes och allt började ju så bra när teknikbod etc kom på plats. Men förhoppningarna om en snabb lösning kom på skam.

   Nej det är inte att ta i. När en stor spelare som TeliaSonera, här tillika kund, inte under ett helt år har kraften att få leverantören Vattenfall att leverera har mitt påstående relevans. För oss som är kunder till TeliaSonera är det TeliaSonera som till oss ska leverera ”mobil tillgänglighet” och därmed är under lupp och inte Vattenfall.

   Det är korrekt att jag inte varit i kontakt med operatören sedan slutet av februari (20/2). Det har inte funnits någon anledning för då fick vi beskedet att ” vi tidigast kommer att ha den här siten uppe i luften tidigast i början på juni.”. Kommer den då, vi är där nu? Siten är ännu inte angiven på TeliaSoneras hemsida för planerad utbyggnad inom 6 månader, det torde väl rimligen betyda att man ännu inte vet när siten ska tas i drift, därav ”det lär dröja…”.

   Om Du har information om när siten kommer i drift, och mandat att meddela detta, är det säkert många som skulle uppskatta ett besked.

  • Nej T Eleman, det är inte att ta i. Nu ligger prognosen för driftssättning i mitten av Augusti, dvs ett år efter det att Teknikbod etc fanns på plats.
   Fortfarande en prognos!
   Med all respekt, men inte visar det på ett kraftfullt agerande.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *